3. etape

Tønder - Vejle

1

12

august

219

kilometer

2078

højdemeter

7

spurte

Beskrivelse af ruten

Årets kongeetape starter i Tønder og det er første gang i løbets historie, at byen er vært for en start. Etapen er løbets længste og hårdeste med sine 218 km og godt 2.100 højdemeter. Fra starten i Tønder kører feltet via byerne Løgumkloster, Agerskov og Vojens videre ad småveje til det smukke område ved Tørning Mølle og Jels Sø. 

Efter Egtved bliver det ekstra kuperet. Første udfordring er Egtvedpigens grav, og derfra kommer de klassiske stigninger som perler på en snor, nemlig Blue Hors, Tørskind bakken og bakken op mod Ravning. Efter den sidste stigning får rytterne en kort pause inden Østengård-stigningen forceres. Nu er præfinalen i fuld gang, for blot 6 km efter toppen af Østengårds stigningen, skal rytterne gøre klar til at klatre op af Gl. Kongevej/Chr. Winthersvej – en frygtelig stigning. Retur over Jennum, Skibet og Nørre Vilstrup. 

Lige inden rundstrækningen i Vejle, køres der en 10 km lang sløjfe med bl.a. bakken op ad Højenskovvej. En helt ny stigning i løbet, som er 8 % i gennemsnit og over næsten 1 km. Efter toppen er nået, køres der i et kuperet og helt åbent terræn tilbage til Nørre Vilstrup.

Rundstrækningen i Vejle er blevet en klassiker, som altid byder på seværdigt cykelløb, og som år efter år tiltrækker masser af tilskuere til målområdet.

Startby

Tønder

Tønder er Danmarks ældste købstad, og byen ligger kun fem kilometer fra den tyske grænse, så du kan opleve Tønder og Sønderjyllands fascinerende historie og kultur i dette unikke grænseland.

 

I Tønder venter store oplevelser inden for både natur, kunst og historie. Gå på opdagelse i den historiske købstad, der er kendt for sine unikke gavlhuse og en idyllisk midtby med brolagte stræder og et hyggelige handelsliv. Her sker der altid noget.

Rundt om løbet

På årets kongeetape skal rytterne klatre op af Chr. Winthersvej - en stigning på ikke mindre end 19,1 %

Målby

Vejle

Fra dramaet på kongeetapen til vikinger i Kongernes Jelling. Kingdom of Cycling er Danmarks bedste cykellandskab og skabt til action og eventyr på to hjul.

Kingdom of Cycling har alt det, motionister drømmer om: Danmarks mest kuperede terræn, kongestigninger, superruter og bakkeskilte. Vejles mange bakker og stejle stigninger gør området enestående og åbner for smukke, barske og inspirerende oplevelser, som intet andet sted i Danmark kan tilbyde. 

Cykling er en vigtig del af Vejles dna. Siden 2004 har Vejle været målby for kongeetapen i Danmark Rundt med den legendariske afslutning på Kiddesvej med 19% stigning. Derudover er Vejle startby for 3. etape af Tour de France i 2022, og i 2021 er Give vært for DM i landevejscykling.

Vejle tiltrækker mange turister hvert år, og området er bl.a. kendt for Jellingstenene, Kongernes Jelling, Givskud Zoo, Egtvedpigen, shopping i topklasse, gastronomi for feinschmeckere, unikke naturoplevelser, kunst og arkitektoniske perler som Bølgen og Fjordenhus.

Vejle har i flere år oplevet stor befolkningstilvækst, og er Danmarks femte største kommune med over 117.000 borgere.

Samarbejdspartnere og leverandører