2. etape

Ribe - Sønderborg

1

11

august

183

kilometer

1.054

højdemeter

5

spurte

Beskrivelse af ruten

Etapen starter i Danmarks ældste by, Ribe, som for 4. gang er centrum for en PostNord Danmark Rundt start. Byen tiltrækker mange turister hvert år, ikke mindst på grund af den smukke Domkirke, og den gamle bydel.

Så snart starten er givet fri, bevæger feltet sig sydpå mod Skærbæk, og videre vestpå mod Rømø. Lige inden den 11 km lange Rømø dæmning, drejer det 140 mand store felt til venstre, og følger nu rute 419 de næste 25 km langs Vadehavet til Højer. I Højer drejes der igen ind i landet, hvor feltet efter knap 60 km rammer Møgeltønder, og passerer forbi Schackenborg Slot. Ruten forsætter til Tønder, og videre langs den Dansk Tyske grænse, inden Padborg og Kruså nås. Efter Kruså køres langs den smukke Flensborg Fjord, inden Sønderhav stigningen forceres frem mod Gråsten.

Rundstrækningen i Sønderborg er enestående. Den er hård, teknisk svær og snor sig gennem de dramatiske og historiske kulisser fra 1864. Opløbet går op mod Dybbøl Mølle, hvor Magnus Cort vandt i 2016 efter en fantastisk afslutning.

Etape starter fladt og ser relativt let ud, men blæser det på dagen, kan dramaet allerede begynde ude ved Vadehavet. Skulle det være vindstille, er selve finalen i Sønderborg garanti for drama, da rundstrækningen er kuperet og teknisk meget svær. At det ender i en spurt i et reduceret felt, er det mest tænkelige scenarie for denne 183 km lange etape.

Startby

Ribe

Ribe ligger i Esbjerg Kommune og er som Nordens ældste by kontrasten til Esbjerg som den unge EnergiMetropol. I Ribe bor godt 8000 mennesker, og den stemningsfulde og charmerende by bliver hvert år besøgt af tusindvis af danske og udenlandske gæster.

Ribe blev anlagt allerede i 700-tallet, og i byen mærker man tydeligt historiens vingesus lige fra tiden med vikinger over middelalderens status som kongeby og kirkeligt centrum til senere tiders udvikling som købstad og handelscentrum. I dag er Ribe en velfungerende by med mange virksomheder og forretninger, uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv og gode rammer om familielivet.

Siden 948 har Ribe haft et bispesæde, og Ribe Domkirke er også i dag en af byens største attraktioner. Byen har flere spændende museer, og på Slotsbanken spejder en statue af Dronning Dagmar ind mod Ribe. Også byens hyggelige købstadsmiljø tiltrækker i sig selv mange gæster.

På kanten af Ribe ligger Nationalpark Vadehavet, og det unikke tidevandsområde er med på listen over Unesco verdensarv. Derfor byder naturen omkring Ribe på enestående oplevelser.

Rundt om løbet

Opløbet er går op mod Dybbøl Mølle, hvor Magnus Cort vandt i 2016 efter en fantastisk afslutning.

Målby

Sønderborg

I Sønderborg er hele Europa inden for din rækkevidde. Det er her, at Skandinavien og det kontinentale Europa mødes og bindes sammen. Storbyer som Flensborg, Hamborg og Kiel er vores tætte naboer, imens den veludbyggede infrastruktur med motorvej og lufthavn sikrer korte afstande til andre metropoler som f.eks. Berlin og København.

Vores særlige placering som naturligt knudepunkt i grænselandet har givet os en helt speciel evne til at samarbejde på tværs af grænser, kulturer og skel, og i dag bor og lever 120 forskellige nationaliteter i Sønderborg.

På den ene side rummer Sønderborg alle storbyens karakteristika: Nogle af Danmarks største globale industrikoncerner ligger her, og området har en international førerposition inden for cleantech og energieffektivisering.

Universitetets campus er landets mest internationale med studerende fra over 50 lande, og snakken på alverdens sprog summer i byens mange restauranter og caféer. Det er også i Sønderborg, at du finder ligeså mange kulturoplevelser og events, som der er dage i året.

Men Sønderborg er på samme tid også noget ganske andet, for vi er en storby midt i naturen. Her er skove, strande, bakker, lunde og søer. Her er 250 km krøllet kystlinje. Her er plads til udfoldelse, ro og dybde.

Samarbejdspartnere og leverandører